Veilig sportklimaat

Judo levert prachtige momenten op en is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij judo horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Ook wij willen dat elke judoka zoch veilig voelt in de sport en zich zelf kan zijn. Daarom hebben wij een vertrouwenspersoon aangesteld en hebben protocollen opgesteld over pesten en seksuele intimidatie.   

VERTROUWENSCONTACTPERSOON (VCP)

Judo 53° Noord wil een judoschool zijn waar iedereen zich veilig en welkom voelt. Toch kan het gebeuren dat iemand dat anders ervaart. Dat kan komen door ongewenst gedrag en dat willen we stoppen. Als ongewenst gedrag voorkomt, willen wij dat als judoschool graag weten en willen we jou daarbij ondersteunen.

Ongewenst gedrag kan zijn: pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, bedreiging, gewelddadig gedrag, buiten sluiten. Je kunt ook andere problemen ervaren, waardoor je je niet veilig voelt.

Je kunt zelf met ongewenst gedrag te maken krijgen maar je kunt het ook bij een ander zien gebeuren. Ook dan (als coach, trainer, begeleider, medesporter of ouder) nodigt Judo 53° Noord jou uit om contact te leggen met de Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Bij een vermoeden van seksuele intimidatie zijn coaches, trainers en begeleiders dit zelfs verplicht om te doen.

Wat doet de VCP?
De VCP zal naar jouw verhaal luisteren en samen met jou kijken wat verdere stappen kunnen zijn. Soms is iets op te lossen binnen de vereniging, maar soms is het verstandig om er andere deskundigen bij te betrekken. Dit zal altijd in overleg met de melder gebeuren. De VCP is onafhankelijk.

Wie is de VCP van Judo 53° Noord?
Saskia Hector is in het dagelijks leven begeleider en coach bij de gemeente Eemsdelta. Zij begeleidt mensen vanuit een kwetsbare positie richting scholing, inburgering of werk. Zij heeft vanuit die functie ervaring met het voeren van vertrouwelijke gesprekken. Saskia is als “judo moeder” nu 10 jaar verbonden met Judo 53° Noord. In december 2022 volgde zij de cursus vertrouwenscontactpersoon van NOC*NSF Academie voor Sportkader.

Hoe kan je de VCP bereiken?
Je kunt contact leggen met de VCP via het email adres vcp@judo53gradennoord.nl. Zij neemt dan binnen 24 uur contact met je op. Dit email adres is alleen bedoeld om een afspraak te maken en niet om te vertellen waar het over gaat. Het verhaal vertel je altijd in een persoonlijk gesprek.

Stuur bericht naar de vertrouwenspersoon

    Thank you! Your message has been sent.
    Unable to send your message. Please fix errors then try again.

    Contact Us