Mijn eerste judowedstrijd

Je aller eerste judowedstrijd is en blijft toch altijd een beetje spannend. Wat ga je allemaal doen, hoe werkt het nou precies en waar moet je eigenlijk nu naar toe? In dit verhaaltje proberen we je een beetje wegwijs te maken over een judowedstrijd.

Opgeven voor een toernooi

Gedurende het seizoen krijgen jouw ouders mail met een lijst van verschillende wedstrijden. Meestal zijn deze wedstrijden verspreid over 2 maanden en vinden ze bijna altijd op een zaterdag plaats. Bij de toernooien staat ook vermeld voor wat soort judoka deze wedstrijden gelden. Sommige toernooien zijn bijvoorbeeld niet voor iedereen i.v.m. een hogere judoband/niveau. In overleg met je ouders ga je inschrijven via het digitale ledenportaal.  Hierbij moet je ook invullen hoe zwaar je bent, wat je leeftijd is en welke band je hebt. Dit is om ervoor te zorgen dat je in een zo eerlijk mogelijke poule terecht komt.

Let op! Voor bijna alle toernooien geldt dat je een judopaspoort moet hebben. Uitzonderingen hiervan zijn het stimulanstoernooi, clubkampioenschappen en uiteraard de examens.

Om in het bezit te komen van een judopaspoort moet je ingeschreven zijn bij de Judobond. Je trainer kan je hier meer over vertellen.

Je weegbriefje

Gefeliciteerd! Je hebt je opgegeven voor een toernooi. Ongeveer 2 weken voordat de wedstrijd krijgen jouw ouder(s) een mail met de weegbriefjes. Deze moet je zelf printen en meenemen naar het toernooi! Hierop staat allerlei belangrijke informatie die je goed moet weten. Denk aan wat het adres is, hoe laat je moet wegen, op welke mat je mag judoën, in welke poule en gewichtscategorie je zit. Het kan gebeuren dat in de tussentijd je gewicht niet meer klopt. Je kunt dan een mailtje sturen naar wedstrijden@judo53gradennoord.nl met het juiste gewicht. Doe dit wel op tijd anders moeten je ouders bijbetalen. Op de dag zelf van de wedstrijd neem je dit weegbriefje, samen met je judopaspoort, mee.

De wedstrijd

Eindelijk, het is zover. Je hebt de sporthal gevonden en komt met je sporttas binnen. Dan het eerste wat je gaat doen is wegen. Om te zien of iedereen eerlijk is ingepouled moet je daar ook nog een keer op de weegschaal staan. Dit doe je op de aangegeven tijd dat op het briefje staat vermeld.  Bij het wegen laat je je weegbriefje zien. Als alles klopt krijg je van hen een stempel op je briefje en neem je deze weer mee.

Zo, dat wegen hebben we gehad. Nu kun je de zaal in en je klaar gaan maken voor de wedstrijd. Op het weegbriefje staat ook vermeld op welke judomat je mag judoën. Alle judomatten hebben een nummer en zo kun je zien bij welke mat jij moet zijn. Je meldt je bij deze tafel ,waar mensen achter zitten, en geeft aan hen je weegbriefje. Zo weten zij dat je er bent. Wanneer je dit gedaan hebt kun je beginnen aan een warming up, zo ben je op gewarmd voor als je straks aan de beurt bent. Jouw paspoort hoef je niet af te geven. De kans is alleen maar aanwezig dat het vergeet mee terug te nemen. Waarvoor je de judopaspoort wel nodig hebt lees je verderop wel.

Wanneer het nieuwe blok met wedstrijden begint word je verzocht om bij je wedstrijdmat op de bank te gaan zitten. Hier zitten alle tegenstanders waar je tegen moet judoën, maar soms ook andere tegenstanders van een andere poule. Vaak zitten er op een wedstrijdmat meerdere poules dus je hoeft niet tegen iedereen die er zit.

Als jij aan de beurt bent zullen de mensen achter de tafel je naam noemen. Zij zullen je vertellen of je een rode of een witte band om moet. Deze liggen hier al klaar en mag je van ze lenen. Dit is voor de scheidsrechter zodat hij jou en de tegenstander uit elkaar kan houden. Zodra je aan de beurt bent ga je aan de juiste kant van de mat staan, zegt de scheidsrechter dat je voor elkaar moet groeten en dan begint de wedstrijd. HAJIME.

De coach

Natuurlijk sta je er niet in je eentje bij zo'n wedstrijd. De judoclub zorgt er altijd voor dat je een coach hebt op elk toernooi. Maar wat doet nou zo'n coach? De coach heeft op zo'n dag meerdere judoka's die hij of zij tips gaat geven. Hij moedigt je aan en kan je troosten als het even tegen zit. Maar bovenal zal de coach je aanwijzingen geven waardoor je wedstrijd kan gaan winnen. Luister dus vooral goed naar wat de coach zegt. Als je vragen hebt kan je die altijd stellen.

Einde wedstrijd

Ga nooit zomaar bij de wedstrijdmat weg. Het kan zijn dat je na een tijdje wachten nog een finale ronde moet spelen. De mensen achter de tafel zullen zeggen of je klaar bent met judoën en of je misschien wel een prijs hebt gewonnen.  Als je in de prijzen bent gevallen wacht je de prijsuitreiking af in je judopak.

Iets gewonnen? Super! Je kan jouw resultaat laten wegschrijven in je judopaspoort, Dit moet je wel vragen aan een scheidsrechter. Vergeet natuurlijk niet je prijs mee te nemen naar je volgende judoles waar je hem aan iedereen kan showen. Of op school natuurlijk aan al je vriendjes en vriendinnetjes 😉

Succes en zet hem op!